Is it the end of Fashion as we know it?

Lidewij Edelkoort voorspelde het al; ‘It’s the end of Fashion as we know it’.
De fashion industrie is aan het veranderen. Of zoals Edelkoort het zegt: “Fashion is niet meer, het is een rare en zielige parody van zichzelf geworden”.

De veranderingen die gaande zijn binnen de fashion industrie zijn de volgende:
РWe gaan van offline naar online (maar het offline blijft belangrijk).
– 3D printing is in opkomst.

De verandering van offline naar online houdt niet alleen het online shoppen in wat enorm in opkomst is. Dit is natuurlijk wel een grote verandering geweest, en zal zich blijven veranderen. Men mist een deel van het offline shoppen in het online shoppen namelijk het passen van de kleding. Er wordt nu te vaak een verkeerde maat besteld, waardoor het aantal retouren voor bedrijven groot is. Een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van nieuwe technologie om dit probleem op te lossen is het Engelse bedrijf Metail. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarmee internetters een 3D-model van zichzelf kunnen maken en digitaal kleding kunnen passen.

Daarnaast in 3D printing ook binnen de fashion industrie in opkomst. Dit gaat er voor zorgen dat ontwerpers een hele andere rol zullen moeten aannemen. Lidewij zegt hierover: “Couture maakt een comeback, patronen worden weer verkocht aan retailers”. Een ontwerper zal van belang zijn tijdens het ontwerp proces maar niet voor het maken van de kleding. De consument kan straks thuis de eigen kleding precies op maat ‘afdrukken’.

Waar het precies heen gaat in de toekomst is natuurlijk nooit te voorspellen. Wel is zeker dat er met deze grote veranderingen rekening moet worden gehouden. Wie weet hebben we over een paar jaar wel een Spotify/Netflix dienst om de patronen van onze kleding te downloaden en kunnen we deze door middel van onze eigen 3D printer op maat uitprinten!